Krčmářský špíz
Suroviny
300 g Eidamu nebo Goudy 45%,
300 g kotlety bez kosti,
300 g uzeného boku nebo slaniny,
3 vajíčka,
strouhanka ze 3 rohlíků,
mouka,
sůl,
pepř,
olej na smažení,
špejle.
Postup přípravy
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, nasolíme a opepříme z obou stran a rozkrájíme na menší kousky.
Sýr rozkrájíme na plátky zhruba 1 cm tlusté a ty pak na čtvrtiny.
Uzený bok rozkrájíme na tenčí plátky a ty pak na velikost zhruba jako sýr a kotletku.
Vše střídavě napichujeme na špejle. (Ideálně nezačínejte a nekončete napichování sýrem, ale masem).
Hotové špízy obalujeme nejprve v klasickém trojobalu a následně ještě jednou ve vajíčku a strouhance.
Pak ihned zprudka smažíme ve větší vrstvě oleje do zlatova.
Usmažené špízy dáme dotáhnout do trouby rozpálené na 160 °C zhruba 10 minut.
Na špíz je vhodné napíchnout jako první maso a zakončit taky masem, aby se dobře obaloval a nevytekl nám z boku sýr.