Krém z cukety a rajčat
Suroviny
500 g rajčat,
500 g cukety,
1 cibule,
100 g slaniny,
1 zakysaná smetana,
1 smetana 33%,
1 PL šťávy z citronu,
sůl,
pepř,
100 g másla,
cukr podle chuti.
Postup přípravy
Slaninu pokrájíme na kostičky a dáme zarestovat do hrnce.
Orestovanou slaninu vyndáme z hrnce, dáme stranou a na tuk ze slaniny dáme restovat nahrubo nakrájenou cibuli.
Když máme cibuli zarestovanou, přidáme na větší kostky pokrájenou cuketu, rajčata nakrájená na čtvrtky, zakápneme citronem a za
občasného míchání vaříme odkryté 10 minut.
Po 10 minutách zalijeme 500 ml vody, osolíme, opepříme, zamícháme a vaříme dalších 10 minut již přiklopené.
Když máme zeleninu měkkou, polévku důkladně rozmixujeme a znovu přivedeme k varu.
Přidáme smetanu, zakysanou smetanu a důkladně rozšleháme metličkou.
Nakonec dochutíme solí, případně cukrem a metličkou zašleháme do polévky změklé máslo na zjemnění.
Na talíř vždy před podáváním položíme orestovanou slaninu a teprve pak polévku.