Kuře pečené na kroupách a zelí
Suroviny
Kuře celé, cibule 60 g, slanina 50 g, zelí kysané 500 g, ječné krupky 150 g, sůl, drcený kmín, sladká mletá paprika
Postup přípravy
Ječné kroupy vařte pozvolna v osolené vodě, až změknou. Na pánvi rozškvařte slaninu nakrájenou na drobné kousky, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji, až zezlátne, pak přidejte trochu drceného kmínu, mleté papriky a překrájené a okapané kysané zelí. Vše trochu osolte a promíchejte. Očištěné a omyté kuře naporcujte na čtvrtky a každou důkladně osolte. Do pekáčku vložte nejprve vrstvu vařených krup, na ně dejte připravené zelí a nakonec kuřecí čtvrtky. Zatlačte je lehce do zelí a vložte do trouby. Pečte přikryté při 160 °C asi půl hodiny. Poté zvyšte teplotu na 180 °C a odkryté dopékejte. Při dopékání kuře přelijte výpekem. Podávejte s chlebem nebo vařenými bramborami.