Kuře pečené na kroupách a zelí

kure pecene na kroupach

Suroviny

Kuře celé, cibule 60 g, slanina 50 g, zelí kysané 500 g, ječné krupky 150 g, sůl, drcený kmín, sladká mletá paprika

Postup přípravy

Ječné kroupy vařte pozvolna v osolené vodě, až změknou. Na pánvi rozškvařte slaninu nakrájenou na drobné kousky, přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji, až zezlátne, pak přidejte trochu drceného kmínu, mleté papriky a překrájené a okapané kysané zelí. Vše trochu osolte a promíchejte. Očištěné a omyté kuře naporcujte na čtvrtky a každou důkladně osolte. Do pekáčku vložte nejprve vrstvu vařených krup, na ně dejte připravené zelí a nakonec kuřecí čtvrtky. Zatlačte je lehce do zelí a vložte do trouby. Pečte přikryté při 160 °C asi půl hodiny. Poté zvyšte teplotu na 180 °C a odkryté dopékejte. Při dopékání kuře přelijte výpekem. Podávejte s chlebem nebo vařenými bramborami.