Květák v sýrovém těstíčku

21f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 40 minut 

 

600 g květáku, 2 vejce, 100 g
kukuřičné mouky, 30 g kukuřičného
škrobu, 50 ml bílého vína, 100 g
polotvrdého sýru, sůl, olej na smažení 

Postup přípravy

 

Namísto klasického trojobalu vyzkoušejte obalit předvařený květák v sýrovém těstíčku.
Ve Španělsku se v sezóně podávají malé růžičky smaženého květáku s pestrým salátem. 

Květák pečlivě rozeberte na malé růžičky a ty krátce spařte vroucí vodou. Není třeba je
vařit. Květák má být na skousnutí po usmažení křehký a lehce křupavý. 

Z vajec, mouky, škrobu a vína vyšlehejte hladké, pomalu tekoucí těstíčko. Nezapomeňte ho
trochu osolit. Kukuřičnou mouku můžete nahradit běžnou hladkou moukou z pšenice nebo
bezlepkovou pohankovou či jáhlovou moukou. Španělé přidávají občas i trochu sladké papriky.
Nakonec do těstíčka vmíchejte jemně nastrouhaný sýr (cihla, gouda, uzený eidam). 

Připravený spařený a okapaný květák máčejte v těstíčku a smažte v rozpáleném oleji. Podávejte
ho s pestrým zeleninovým salátem a jogurtovým dipem s trochou chilli omáčky
nebo okořeněnou majonézou.