Loupáky
Suroviny
600 g hladké mouky,
250 ml mléka,
60 g másla,
60 g cukru,
20 g droždí,
1 žloutek,
špetka soli,
1 vejce,
mák.
Postup přípravy
Mléko zahřejeme na tělesnou teplotu, přidáme lžičku cukru, droždí, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme zbytek mouky, cukru, rozpuštěné máslo, žloutek, kvásek, špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
Těsto přiklopíme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na placku zhruba 5 mm tlustou.
Placku rozdělíme na 6 trojúhelníků, které zarolujeme do tvaru rohlíku.
Loupáky přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pod utěrkou necháme 30 minut kynout.
Než dáme loupáky do trouby, potřeme je rozkvedlaným vajíčkem a hojně posypeme mákem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 15-20 minut dozlatova.
Po vyjmutí z trouby přendáme na mřížku, aby nám loupáčky nezvlhly.
Loupáky jsou nejlepší, hned jak zchladnou s dobrou kávou, namazané marmeládou, máslem nebo obojím.