Makový závin
Suroviny
Náplň
500 g mletého máku,
150 ml mléka,
150 g moučkového cukru,
30 g vanilkového cukru – Mléko ohřejeme v rendlíku, přidáme cukr, mák, vanilkový cukr a dobře rozmícháme.
Těsto
600 g hladké mouky,
100 g cukru krystal,
100 g másla,
2 žloutky,
22 g čerstvého droždí,
300 ml mléka,
špetka soli.
Postup přípravy
Mléko zahřejeme na tělesnou teplotu, přidáme lžičku cukru, droždí, lžíci mouky a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme zbytek mouky, cukru, rozpuštěné máslo, žloutky, kvásek, špetku soli a vypracujeme hladké těsto.
Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a vyválíme tenkou placku, na ni pak naneseme makovou náplň a zarolujeme.
Závin přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-40 minut.
Po vyjmutí závin potřeme rozpuštěným máslem.
Těsto je vhodné nejen na makový závin, ale i na tvarohový nebo třeba jablečný.