Mandlové sušenky
Suroviny
Na jeden plech: příprava 45 minut
120 g mandlí, 130 g
jemných ovesných vloček,
50 g cukru, 50 ml mléka, 2 vejce,
špetka soli, mletá skořice
a perníkové koření, vanilkový lusk
Postup přípravy
Upéct skvělé sušenky plné jader a docela bez tradiční bílé mouky není vůbec problém.
Na jihu Evropy je připravují často jen ze samotných mandlí a sušeného ovoce nebo v kombinaci
s rýžovými, jáhlovými či pohankovými vločkami.
Mandle spařte a oloupejte, Potom je podrťte nebo nahrubo posekejte, případně i semelte.
Semínka z vanilkového lusku vyškrábněte do mléka, přidejte sůl, cukr, vejce a vše důkladně
šlehejte do pěny. Pak přidejte vločky a podrcené mandle a vše důkladně promíchejte.
Nechte asi deset minut stát, aby se vlhkost nasákla do vloček.
Hustou hmotu pak pomocí lžíce rozdělte na plech vyložený pečicím papírem. Potom těsto
roztlačte prsty na kolečka či oválky tak, aby měly všechny stejnou výšku.
Pečte v předehřáté troubě při 160 °C asi 15 minut. Nakonec dopékejte při 180 °C asi 5 minut.
Sušenky můžete doplnit domácím džemem, sušeným ovocem a podobně.