Martinská kachní prsa
Suroviny
Kachní prsa 700 g, Jihočeské máslo 40 g, rozmarýn, tymián, sůl, cibule 60 g, bílé víno suché 150 ml, olej na opečení
Postup přípravy
Očištěná kachní prsa několikrát ze strany, kde je kůže, šikmo nařízněte. Potom do středu svaloviny zařízněte úzkým nožem otvor. Z části rozměklého másla, soli a překrájených bylinek připravte bylinkové máslo, které zatlačte do připravených otvorů v kachních prsou. Na troše oleje pak prsa opékejte z obou stran. To proto, aby se prsa na povrchu opekla a uvnitř zůstala šťavnatá. Až opečená prsa trochu osolte a podlité vínem je pečte v trouběasi 10–15 minut při teplotě 95–100 °C. Mezitím ve výpeku opékejte dozlatova cibuli. Do šťávy přidejte máslo, zbylé posekané bylinky, lehce ji podlijte vodou nebo vínem a vše intenzivně vařte až do zahoustnutí jemné, přírodní šťávy. Do ní přidejte také výpek z trouby, přičemž kachní prsa na chvíli zabalte do alobalu a nechte je zvolna v teplé troubě dojít. Při podávání prsa krájejte a skládejte na talíř podlité přecezenou šťávou. Ideální přílohou jsou šťouchané brambory.