Masopustní koblížky
Suroviny
300 g hladké mouky,
100 g polohrubé mouky,
150 ml mléka,
3/4 kostky droždí,
2 žloutky,
3 lžíce rumu,
40 g cukru,
70 g másla,
kůra z jednoho citronu,
špetka soli,
500 g sádla na smažení,
1 sáček vanilkového cukru,
moučkový cukr na obalení.
Postup přípravy
Mléko dáme do rendlíku a zahřejeme tak, aby bylo vlažné.
Přidáme rozmačkané máslo, rozdrolené droždí, polovinu cukru, 2 lžíce hladké mouky, rum, žloutky a rozmícháme.
Necháme 10 minut pod pokličkou pracovat.
Mezitím smícháme v míse hladkou a polohrubou mouku, špetku soli, zbytek cukru, vanilkový cukr a kůru z citronu.
Po 10 minutách přilijeme kvásek a hnětením zaděláme těsto.
Když máme těsto řádně propracované (10 minut hníst minimálně), přikryjeme misku utěrkou a dáme kynout na teplé místo 1-1,5 hodiny tak, aby zdvojnásobilo svůj objem.
Po vykynutí těsto rozválíme na plát tlustý 1 cm a pomocí skleničky nebo vykrajovátka tvoříme kolečka.
Kolečka necháme ještě 10 minut kynout pod utěrkou a pak smažíme na sádle 3-4 minuty z každé strany.
Nakonec obalíme koblížky v moučkovém cukru.