Mazanec
Suroviny
1 kostka droždí
100 g másla
45 g cukru
160 g mléka
500 g hladké mouky
2 žloutky
hrst rozinek
2 dcl rumu
1 lžíce másla
1 lžička soli
1 balení vanilkového cukru
1 vejce na potření
sekané mandle nebo pistácie na posypání
Postup přípravy
Rozinky si naložíme do rumu nejméně na 12 hodin.
Do misky dáme droždí, máslo na kostičky, cukr, vanilkový cukr, vlažné mléko a zamícháme.
Přidáme žloutky, mouku, 1 lžičku soli, naložené rozinky a zaděláme těsto.
Těsto vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem a vytvoříme kouli.
Necháme kynout jednu hodinu.
Po vykynutí uděláme na vršku křížek nožem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, ozdobíme sekanými mandlemi a dáme do trouby rozpálené na 180°C na 50 minut.
Když je mazanec upečený, potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem z rozinek.