Mrkvové dortíky s medem

mrkvove dorty s medem

Suroviny

Na těsto:  60 g medu, 3 vejce, 250 g krupicového cukru, 400 g mrkve, 200 ml oleje, 300 g hladké mouky, 30 g mandlí, 100 ml mléka, sůl, citronová kůra,  prášek do pečiva

Na zdobení:  200 ml kysané smetany, 200 g mrkve, 50 g másla, 60 g medu, 1/2 citronu

Postup přípravy

Šlehejte vejce, cukr, olej a med do pěny. Potom postupně vmíchejte jemně nastrouhanou mrkev promíchanou s mlékem a citronovou kůrou. Vše lehce osolte. Do vzniklé kaše pak zapracujte prosátou mouku se zamíchaným práškem do pečiva a strouhanými mandlemi. Vzniklou hmotu vložte do pomaštěné a polohrubou moukou vysypané formy, popřípadě rozetřete na plechu. Pečte asi 30 minut při 170 stupních. Jemně nastrouhanou mrkev duste velmi zvolna na másle, až zhoustne. Pak přidejte med, citronovou šťávu a nechte zchladnout. Nakonec vmíchejte kysanou smetanu. Tímto krémem pak promazávejte nebo zdobte mrkvové dortíky.