Náchodské knedle v hrachu
Suroviny
Suroviny:
6 rohlíků, 3 vejce, 80 ml mléka, 250 g hrubé mouky, 50 g másla, petrželová nať, trochu prášku do pečiva, 600 g čerstvého nebo mraženého hrášku, 60 g másla, 100 ml sladké smetany, 20 g česneku, sůl, cukr
Pro 4 osoby: příprava 30 minut
Postup přípravy
Rohlíky nakrájejte na menší kostičky a na máslem potřeném plechu je opékejte v troubě dozlatova a křupava. Z vajec, mléka, soli a asi poloviny mouky s kypřicím práškem umíchejte řídké těsto, přidejte posekanou petrželku a opečené kostky pečiva. Vše promíchejte a nechte krátce odležet. Následně tvořte z hmoty kulaté knedlíky nebo malé šišky, obalte je a umáčkněte ve zbylé mouce. Vařte v osolené vodě za občasného promíchání asi 15 minut.
V dřívějších dobách se takovéto knedlíky jedly s hrachovou kaší a rozpečeným špekem. Zkuste k nim připravit jednoduchý hráškový krém. Stačí na másle prohřát hrášek, přidat sůl,smetanu a trošku cukru a vše pak rozmixovat dohladka.