Novohradská bramboračka
Suroviny
Suroviny:
300 g oškrabaných brambor, 200 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 40 g sušených hub, 30 g sádla, 30 g česneku, sůl, drcený kmín, majoránka
Na krupicové noky: 2 vejce, 100 g jemné krupice, 20 g másla, 150 ml mléka, sůl
Pro 4 osoby: příprava 30 minut
Postup přípravy
Nejprve na sádle osmahněte drobně nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte stejnoměrně nakrájenou kořenovou zeleninu a kmín. Vše ještě kratičce opékejte, pak přidejte drobně nakrájené syrové brambory, přilijte vodu a předem namočené a pokrájené sušené houby. Vše zvolna vařte. Během toho si připravte krupicovou zavářku. Do teplého mléka vmíchejte máslo,sůl a krupici, vzápětí i vajíčka a vše důkladně promíchejte a nechte pár minut stát. Z těsta tvořte malé nočky nebo ho protlačujte přes struhadlo a uvařte v téměř hotové polévce. Případně uvařte krupicové nočky zvlášť a k polévce je přikládejte.