Novoroční čočka pro štěstí
Suroviny
Baby šunka 100 g, sádlo 30 g, čočka 250 g, 4 vejce, cibule 60 g, sladkokyselé okurky 150 g, stroužek česneku, sůl, provensálské koření, smetana 50 ml, pepř
Postup přípravy
Čočku propláchněte a nechte hodinu namočenou ve studené vodě (může být i déle). Poté namáčecí vodu slijte a v čisté vodě čočku vařte spolu s provensálskými bylinkami téměř doměkka. Nakonec ji nechte pod poklicí asi deset minut dojít. Téměř všechna voda by se měla během vaření do čočky natáhnout. Na sádle nejprve osmahněte dozlatova cibuli, poté přidejte prolisovaný či posekaný česnek a vzápětí přidejte drobně nakrájenou šunku a na nudličky krájené okurky. Vše krátce poduste maličko zalité sladkokyselým nálevem z okurek, trochu osolte a lehce pomelte pepřem. Do smetany zašlehejte syrová vejce a sůl a touto směsí zahustěte uvařenou čočku. Stačí ji jen krátce povařit. Před podáváním do čočky vmíchejte směs šunky, okurek a osmažené cibule.