Novoroční oukrop
Suroviny
Suroviny:
6 vajec, 400 g syrových oloupaných brambor, 200 g drobných krupek, 80 g pórku, 60 g česneku (1 hlavička), 50 g sádla, sůl, drcený kmín, majoránka, chléb
Pro 6 osob: příprava 20 minut
Postup přípravy
Odvar z brambor a krupek, doplněný česnekem a majoránkou, byl odedávna považován za lék chránící a posilující naše zdraví. Ječné krupky nechte nejlépe předem namočené a pak je osolte, okmínujte, doplňte sádlem a pozvolna vařte. Když jsou téměř měkké, přidejte na kostky krájené syrové brambory. Až téměř nakonec přidejte solidní dávku předem se solí utřeného česneku a drobně nakrájeného pórku. Vše povařte a poté do polévky zapusťte syrová vejce a bez varu nechte ztužit bílek a prohřát žloutek. Nakonec polévku doplňte sušenou majoránkou, případně i posekanou petrželkou a podávejte s chlebem.