Opečánky se strouhankou a cukrem

opecanky3 j24 scaled

Suroviny

800 g brambor,

300 g hrubé mouky,

sůl,

kmín,

pepř,

2 PL sádla,

strouhanka ze dvou tvrdých rohlíků,

3 PL másla,

moučkový cukr.

Postup přípravy

Oloupané a nakrájené brambory dáme vařit do osolené vody.

Když jsou brambory téměř měkké, slijeme polovinu vody.

Brambory rozmačkáme, “rozvrásníme”, posypeme je moukou a necháme 15 minut pod pokličkou spařit.

Brambory s moukou důkladně rozmačkáme šťouchadlem a stěrkou do hladka.

Rozpálíme sádlo na pánvi a pomocí dvou lžic tvarujeme šištičky, které opékáme do zlatova.

Na talíři pak opečánky posypeme strouhankou, kterou jsme si opražili na suché pánvi, polijeme rozpuštěným máslem a přidáme moučkový cukr dle chuti.

Do opečánků můžete přidat lžičku drceného kmínu a podávat je i naslano, například se zelím a vařeným uzeným.