Opilý František
Suroviny
Těsto:
4 vejce, 150 g másla, 150 g cukru krupice, 120 g lískových ořechů, 70 g polohrubé mouky, čtvrtina sáčku prášku do pečiva
Postup přípravy
Žloutky třete s polovinou cukru a poté přidejte žloutky. Do zpěněné hmoty přidejte ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva a hned potom vmíchejte sníh z bílků zpevněný vešleháním druhé části cukru. Pečte na vymazaném a moukou vysypaném plechu. Na upečený a zchlazený plát naneste ořechovou náplň.
Náplň:
Suroviny: 200 g nastrouhaných vlašských ořechů, 60 g moučkového cukru, 100 ml rumu, 100 ml mléka, balíček vanilkového cukru.
Na vrstvu ořechů pak rozetřete krém. Ve vodní lázni šlehejte 100 g moučkového cukru, 3 vejce a 2 lžičky kakaa. Zahoustlou, lesklou hmotu zchlaďte na pokojovou teplotu a zašlehejte do ní 250 g změklého másla. Povrch potáhněte čokoládovou polevou a vychlazené krájejte na stejnoměrné řezy.