Paella s králíkem

27f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 90 minut 

 

350 g kulatozrnné rýže, 700 g králíka
s kostí, 100 g cibule, 100 g celeru, 150 ml bílého
vína, 70 g slaniny, 120 g papriky, 60 ml oleje, litr
vývaru nebo vody, sůl, paprika, pepř, kurkuma,
snítka tymiánu a rozmarýnu, petrželová nať 

Postup přípravy

 

Paella, tedy velká pánev s rýží, zeleninou a masem, uzeninami, dary moře a dalšími surovinami
může mít mnoho podob a chutí. Připravujte ji z toho, co máte rádi. 

Do pánve vlijte olej a když se rozehřeje, přidejte drobně nakrájenou cibulku a vzápětí i slaninu
a jemně nastrouhaný celer. Vše trochu opečte a přidejte na drobné kostičky nakrájenou papriku.
Zase trochu opečte a nakonec zasypejte kořením. Paprika s kurkumou vykouzlí krásně
zlatavou barvu, pepř přidá pokrmu říz, tymián a rozmarýn vůni. Vše zalijte vínem a důkladně
promíchejte, Do tohoto základu vložte na kousky posekané králičí maso. Má být i s kostí, aby
paella měla tu správnou chuť. Vše osolte, dolijte vývarem nebo vodou, aby maso bylo ponořené,
a nechte dusit asi 30 minut, nejlépe pod poklicí. Záleží přitom na králičím mase, aby bylo
před závěrečnou fází přípravy téměř měkké. Nakonec přilijte další vývar a vsypte do pánve
rýži. Důkladně ji do pokrmu zamíchejte a intenzívně, za stálého míchání, vařte 5–7 minut. Poté
ztlumte teplotu na minimum a pod poklicí nechte pokrm dojít 15–20 minut (záleží na druhu
a velikosti rýže). Před podáváním posypejte posekanou petrželovou natí. 

Španělé rádi přidávají v závěrečné části přípravy do paelly mušle, krevety a další dary moře,
často kombinují vepřové, kuřecí a králičí maso. 

Na talíři má být paella vždy šťavnatá a doslova plná samých dobrých věcí.