Pečená hovězí kližka

05f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 180 minut

 

600 g hovězí kližky, 250 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 100 g nakládaných zelených oliv, 200 ml červeného vína, olivový olej, přírodní cukr, sůl, provensálské koření, pepř

Postup přípravy

Originální recept ze severu Španělska stojí za pokus a je jenom na vás, zda použijete kližku nebo jiný kus hovězího masa. 

Příprava hovězího masa má v tomto případě dvě fáze. Nejprve maso osolte a pak zprudka, ze všech stran, opečte na oleji. Poté ho nechte zchladnout.

Ve výpeku po mase osmahněte zprudka cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu, pak vše zalijte červeným vínem – čím bude silnější, tím lépe. Přidejte pokrájené zelené olivy, sůl a koření, lžičku přírodního cukru a v tomto základu pečte opečené maso pěkně zvolna pod poklicí při teplotě 130 °C asi 2 hodiny. Když je maso měkké, prořízněte jeho povrch do hloubky asi 15 milimetrů několika řezy a následně dopékejte za stálého přelévání výpeku asi 15 minut.

Podávejte s bramborovým pyré, rýží nebo těstovinami.