Pečená kachna s jablky a sušenými švestkami
Suroviny
Kachna
1 kachna,
1 jablko,
60 g sušených švestek,
2 větvičky čerstvého rozmarýnu,
kmín,
sůl,
pepř.
Červené zelí
1,5 kg hlávky červeného zelí,
1 PL sádla,
1 červená cibule,
2 dl červeného vína,
3 PL octa,
2 PL medu,
1 ČL celého kmínu,
sůl,
pepř.
Bílé zelí
1,5 kg hlávky bílého zelí,
1 PL sádla,
1 cibule,
1 PL drceného kmínu,
3 PL octa,
1 PL cukru,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Kachnu důkladně osolíme, opepříme a okmínujeme zvenku i zevnitř.
Jablko rozčtvrtíme a společně se švestkami a rozmarýnem nacpeme do kachny.
Kachnu dáme do pekáče, přilijeme 2 dl vody, přiklopíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 120 °C na 4 hodiny.
Po dvou hodinách pekáč vyndáme, kachnu odklopíme, pomažeme výpekem a pečeme ještě hodinu nepřiklopenou při teplotě 160 °C.
Každých 20 minut pomažeme kachnu výpekem.
Když je kachna upečená, odebereme z pekáče výpek do rendlíku.
Z kachny vyndáme jablka a švestky, přidáme je k výpeku, povaříme a důkladně rozmixujeme.
Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit studenou vodou.
Červené zelí nakrouháme najemno.
Do většího kastrolu dáme rozpustit sádlo a zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli.
K cibuli přidáme nakrouhané zelí, zarestujeme, podlijeme červeným vínem a octem, osolíme, opepříme, přidáme med a kmín.
Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme doměkka.
Přípravu bílého zelí najdete v receptech na www.terno.cz.