Pečená kachna s jablky a sušenými švestkami

kachna4 scaled

Suroviny

Kachna

1 kachna,

1 jablko,

60 g sušených švestek,

2 větvičky čerstvého rozmarýnu,

kmín,

sůl,

pepř.

Červené zelí

1,5 kg hlávky červeného zelí,

1 PL sádla,

1 červená cibule,

2 dl červeného vína,

3 PL octa,

2 PL medu,

1 ČL celého kmínu,

sůl,

pepř.

Bílé zelí

1,5 kg hlávky bílého zelí,

1 PL sádla,

1 cibule,

1 PL drceného kmínu,

3 PL octa,

1 PL cukru,

sůl,

pepř.

Postup přípravy

Kachnu důkladně osolíme, opepříme a okmínujeme zvenku i zevnitř.

Jablko rozčtvrtíme a společně se švestkami a rozmarýnem nacpeme do kachny.

Kachnu dáme do pekáče, přilijeme 2 dl vody, přiklopíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 120 °C na 4 hodiny.

Po dvou hodinách pekáč vyndáme, kachnu odklopíme, pomažeme výpekem a pečeme ještě hodinu nepřiklopenou při teplotě 160 °C.

Každých 20 minut pomažeme kachnu výpekem.

Když je kachna upečená, odebereme z pekáče výpek do rendlíku.

Z kachny vyndáme jablka a švestky, přidáme je k výpeku, povaříme a důkladně rozmixujeme.

Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji naředit studenou vodou.

Červené zelí nakrouháme najemno.

Do většího kastrolu dáme rozpustit sádlo a zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli.

K cibuli přidáme nakrouhané zelí, zarestujeme, podlijeme červeným vínem a octem, osolíme, opepříme, přidáme med a kmín.

Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme doměkka.

Přípravu bílého zelí najdete v receptech na www.terno.cz.