Pivní preclíky

precliky3 j24 scaled

Suroviny

330 ml piva,

200 g hrubé mouky,

400 g hladké mouky,

30 g sádla,

30 g droždí,

1 ČL cukru,

2 ČL soli,

špetka chilli,

mák na posypání

Postup přípravy

Pivo pokojové teploty nalijeme do hnětací nádoby.

Přidáme droždí, cukr, sádlo a necháme 10 minut vzejít kvásek.

Ke kvásku prosejeme obě mouky, přidáme sůl, chilli a hněteme minimálně 5 minut.

Těsto dáme na hodinu vykynout na teplé místo přikryté utěrkou.

Po hodině rozpálíme troubu na 230 °C, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme asi na 18 dílků.

Z jednotlivých dílů tvarujeme preclíky, kolečka, nebo třeba jen tyčky a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

V misce rozmícháme vodu se solí, tou potřeme preclíky a posypeme mákem.

Pečeme na 230 °C do zlatova, pak otočíme a pečeme do zlatova i z druhé strany.

Pokud budete preclíky péct i pro děti, tak chilli doporučuji použít s rozvahou.