Plněné papriky
Suroviny
9 paprik,
400 g mletého hovězího masa,
200 g mletého vepřového bůčku,
2 cibule,
200 g rajčatového protlaku,
3 PL hladké mouky,
3 dl hovězího vývaru,
1 PL sádla,
2 špetky muškátového oříšku,
1 PL másla,
cukr,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Maso smícháme s jednou najemno nakrájenou cibulí, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a rukama propracujeme.
Papriky zbavíme opatrně stopky a jádřince, omyjeme, naplníme masovou směsí a naskládáme do pekáčku.
Jednu papriku necháme stranou.
Předehřejeme troubu na 180 °C.
Do misky dáme polovinu rajčatového protlaku, osolíme, opepříme, přidáme 2 dl vody, zamícháme a nalijeme pod papriky.
Pekáček s paprikami dáme nepřiklopený péct do trouby na 30 minut a začneme chystat omáčku.
Druhou cibuli společně se zbylou paprikou nakrájíme na kostičky.
V kastrolu rozpustíme sádlo a dáme zarestovat cibuli i s paprikou.
Když máme cibuli dozlatova, přidáme mouku a zbytek rajčatového protlaku a zarestujeme.
Vše zalijeme vývarem, důkladně rozmícháme, osolíme, opepříme, dochutíme cukrem a muškátovým oříškem a 10 minut povaříme.
Když jsou papriky upečené, vyndáme je z pekáčku a všechnu šťávu, která v pekáčku zůstala, vyškrabeme do omáčky.
Povaříme dalších 5 minut a pak důkladně omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem.
Nakonec do omáčky přidáme lžíci másla a dobře rozšleháme, aby byla omáčka hladká a lesklá.