Pohankové placky s pečeným salátem

pohankove placky s pecenym salatem

Suroviny

Na placky: 200 g loupané pohanky, 200 g syrových brambor, 60 g cibule, 25 g česneku, 3 vejce, 40 g brambor. škrobu, sůl, drcený kmín, petrželová nať

Na salát: 200 g paprik, 150 g dýně nebo cukety, 70 g cibule, 150 g brokolice, sůl, provensálské byliny, olivový olej, cukr, ocet

Postup přípravy

Do 1/2 litru vroucí osolené a okmínované vody nasypte pohanku, zavařte a nechte pod poklicí asi 15 minut (už bez vaření) pohanku změknout. Na troše sádla osmahněte jemně nakrájenou cibuli, přidejte jemně nastrouhaný celer a také jej trochu opečte. Nakonec krátce opečte s cibulí a celerem i posekaný nebo prolisovaný česnek a petrželovou nať. Tuto směs vmíchejte do spařené pohanky, přidejte nastrouhané brambory, vejce a škrobovou moučku. Ze vzniklé kaše pak pečte na rozpáleném sádle placky. Na salát opečte na rozpáleném oleji krátce papriky, cuketu a cibuli, ke konci přidejte růžičky předem spařené brokolice. Když je salát lehce osmahlý, přisypte trochu cukru, nechte ho rozpustit (zkaramelizovat), směs osolte, přidejte provensálské bylinky a zastříkněte trochou octa. Salát ihned podávejte k připraveným plackám.