Polévka z červené čočky

oukov polavka jed2 scaled

Suroviny

350 g červené čočky

1 cibule

200 g mrkve

200 g celeru

100 g slaniny

200 ml rajčatové passaty

5 stroužků česneku

1 PL oleje

1 ČL kari prášku

1 ČL římského kmínu

sekaná petrželka

zakysaná smetana

sůl

pepř

Postup přípravy

V hrnci rozpálíme sádlo a na něm orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu.

Slaninu vyndáme a na výpeku zarestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, celer, česnek a cibuli.

Když máme zeleninu hezky orestovanou, tak ji osolíme, opepříme, přidáme římský kmín, kari prášek, rajčatovou passatu a zarestujeme.

Nyní přidáme čočku, zamícháme, zalijeme 2 l studené vody a za občasného míchání vaříme 25 minut.

Uvařenou polévku důkladně rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu a podáváme se slaninou, krutony a sekanou petrželkou.