Polévka z červené čočky
Suroviny
350 g červené čočky
1 cibule
200 g mrkve
200 g celeru
100 g slaniny
200 ml rajčatové passaty
5 stroužků česneku
1 PL oleje
1 ČL kari prášku
1 ČL římského kmínu
sekaná petrželka
zakysaná smetana
sůl
pepř
Postup přípravy
V hrnci rozpálíme sádlo a na něm orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu.
Slaninu vyndáme a na výpeku zarestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, celer, česnek a cibuli.
Když máme zeleninu hezky orestovanou, tak ji osolíme, opepříme, přidáme římský kmín, kari prášek, rajčatovou passatu a zarestujeme.
Nyní přidáme čočku, zamícháme, zalijeme 2 l studené vody a za občasného míchání vaříme 25 minut.
Uvařenou polévku důkladně rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu a podáváme se slaninou, krutony a sekanou petrželkou.