Pomerančový dort
Suroviny
Na dortovou formu: příprava 40 minut
400 g pomerančové marmelády, 3 vejce,60 g másla, 200 g hladké nebo polohrubé mouky, 80 ml mléka, 1 prášek do pečiva, trochu mleté skořice a špetka soli
Na polevu:1 vaječný bílek, 150–200 g moučkového cukru, 2 lžíce šťávy z citronu
Postup přípravy
Záleží jen na vás, zda upečete z těsta dort, malé muffiny či rychlý koláč. Italové ho rádi polévají citronovou polevou a přizdobí šlehačkou.
Do rozpuštěného másla zašlehejte vejce a následně tři čtvrtiny pomerančové marmelády(300 g). Ta by měla obsahovat dostatek pomerančové kůry, která celému dortu dodá originální vůni. Nakonec přidejte mléko a do vzniklé směsi vmíchejte mouku, do které předem zapracujte kypřicí prášek, sůl a mletou skořici. Formu nebo formy lehce potřete máslem a vysypte moukou a do nich přeložte připravené řídké těsto.
Pečte při teplotě 170–180 °C, podle velikosti forem asi 30 minut.
Zchladlý dort prořízněte, promázněte zbylou pomerančovou marmeládou a přelijte ho polevou připravenou rozšleháním bílku, moučkového cukru a citronové šťávy.