Povidlová omáčka k šunce

povidlova omacka k sunce

Suroviny

300 g švestkových povidel, 200 g jablek, 100 g slaniny, 70 g cibule, sádlo, divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř), případně sladkáči kysaná smetana

Postup přípravy

Divoké koření svařte v malém kastrůlku s vodou a nechte chvíli stát, aby se vylouhovalo. Na pánvi opékejte na sádle cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu a po jejich opečení přidejte nastrouhaná oloupaná jablka. Vše důkladně poduste s odvarem z koření a následně přidejte švestková povidla. Pozor, aby se vám při další úpravě omáčka nepřipálila. Vše provařte tak dlouho až omáčka přirozeně zahoustne. Hotovou speciální omáčku můžete doplnit smetanou. Tato omáčka je tradičním doplňkem uzeného masa nebo pečené šunky, ale i zvěřinové pečeně a podobně.