Prachatický koláč
Suroviny
170 g hladké mouky, 150 g jemných ovesných vloček, 250 ml mléka, 150 g třtinového cukru, 2 vejce, 60 g oleje, 1 prášek do pečiva, mletá skořice.
Na potěr: 300 g švestkových povidel, 200 g sušeného ovoce, 50 g mandlí nebo ořechů, 250 ml přírodního čerstvého sýra (Lučina), šťáva z jednoho citronu, dvě lžíce medu a snítka máty.
Postup přípravy
Z mouky, vloček, vajec, cukru, mléka a dalších přísad zamíchejte těsto, to rozetřete na pomaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a hned pečte v troubě při 180 stupních. Mezitím si z rozředěných povidel, nakrájeného sušeného ovoce (švestky, meruňky, brusinky apod.) svařte sladkou tmavou omáčku a tu pak na upečený plát těsta ještě za tepla rozetřete. Vraťte do trouby a krátce zapečte. Zchladlý koláč pak potírejte vyšlehaným sýrem s medem, citronem a posekanou mátou.