Řecká zapečená zelenina

37f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 40 minut 

 

300 g cukety, 300 g lilku, 300 g
rajčat, 100 g cibule, 130 g sýru
feta, sůl, pepř, olivový olej,
oregano 

Postup přípravy

 

Lehčí variantou populárního pokrmu mousaka, kde se pozvolna zapékají vrstvy zeleniny
a mletého masa je způsob, kdy se v troubě upeče jen jedna vrstva pestré směsi zeleniny. 

Cuketu, lilek i rajčata nakrájejte na stejnoměrné silnější plátky (1 cm). Lilek osolte a nechte,
aby vypotil šťávu. Kolečka osušte papírovou utěrkou a dejte je péct na suchou pánev s nepřilnavým
povrchem. Pečte ho z obou stran, až je při máčknutí měkký. 

Cibuli jemně nasekejte a vložte ji na dno zapékací nádoby, přidejte trochu oleje, posekané
oregano, trochu soli a pepře a vše s olejem na dně promíchejte. Potom skládejte střídavě
kolečka cukety, rajčete a předpečeného lilku. Takto připravenou zeleninu vložte do trouby
předehřáté na 150 °C a nechte asi 15 minut prohřát. Pak teplotu zvyšte na 180 °C, přidejte
strouhaný nebo krájený sýr feta (nebo balkánský sýr) a několik minut dopékejte. Při podávání
případně dosolte, ale mějte na mysli, že sýr bývá sám o sobě dost slaný. 

Zkuste směs doplnit o papriky, některé dýně a třeba i houby a plátky slaniny.