Řízečky v šouletu
Suroviny
Šunková klobása s nivou 100 g, vepřová kýta 200 g, hrách 200 g, ječné kroupy 200 g, cibule 80 g, česnek 30 g, anglická slanina 50 g, sádlo škvařené 50 g, sůl, majoránka, drcený kmín
Postup přípravy
Hrách den dopředu namočte, druhý den ho v čisté vodě vařte doměkka. V osolené vodě vařte zvolna kroupy. Vepřovou kýtu nakrájejte na tenké plátky, osolte je, okmínujte a zprudka opečte na sádle. Ve výpeku osmahněte jemně nakrájenou cibuli, a když se začne zabarvovat, přidejte prolisovaný česnek a na kostičky či plátky nakrájenou slaninu a klobásu. Touto směsí následně ochuťte směs hrachu a krupek, přisolte ji a přivoňte majoránkou. Do sádlem vymaštěné nádoby pak vložte ochucený šoulet, do něho vložte opečené řízečky a vše velmi zvolna(120–140 °C) zapečte v troubě. K šouletu je dobré podávat sterilovanou zeleninu nebo kysané zelí.