Rybí polévka

ryb polavka2 scaled

Suroviny

2 hlavy z kapra bez očí a žaber,

1-2 skelety z kapra včetně ořezů,

3 bobkové listy,

10 kuliček nového koření,

10 kuliček celého pepře,

200 g jiker a mlíčí,

3 stroužky česneku,

1 větší mrkev,

1 petržel,

1 ČL kari prášku,

¼ celeru,

1 PL hladké mouky,

2 PL másla,

hrst nasekané petrželky.

Postup přípravy

Očištěné hlavy a skelety s ořezy dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.

Když se voda vaří, odstraníme lžící pěnu z povrchu.

Přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, česnek, osolíme a zvolna vaříme 40 minut.

Vývar scedíme a ještě dáme redukovat, aby měl intenzivnější chuť.

V druhém hrnci si rozpustíme máslo a na něm orestujeme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu.

Přidáme hladkou mouku, kari a taky zarestujeme.

Směs zalijeme zredukovaným vývarem a vaříme do měkka.

Když je zelenina měkká, přidáme mlíčí a jikry a ještě 5 minut provaříme.

Nakonec dochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou petrželku.

Na talíři si pak přidáme smažené krutonky ze starých rohlíků, anebo je dobrá jen tak s čerstvým chlebem.