Rýžový nákyp

nakyp3 scaled

Suroviny

300 g kulatozrnné rýže

600 ml plnotučného mléka

200 ml smetany 33%

250 g cukru krupice

100 g másla

5 vajíček

1 vanilkový cukr
½ ČL mleté skořice

2 PL citronové šťávy

citronová kůra z ½ citronu

2 sklenice zavařených švestek

2 jablka

2 dcl vody

špetka soli

1 PL dětské krupičky

Postup přípravy

Rýži důkladně propláchneme v horké vodě a dáme do hrnce.

Přidáme mléko, smetanu, 30 g cukru, špetku soli a rýži vaříme do měkka.

Máslo si utřeme s 60 g cukru, vanilkovým cukrem a postupně přidáváme žloutky.

Přidáme citronovou kůru a vše smícháme s uvařenou zchladlou rýží.

Z ½ bílků ušleháme sníh, který přidáme do rýže.

½ směsi dáme do pekáče, který nejprve vymažeme máslem a vysypeme krupičkou.

Na směs klademe nastrouhaná jablka smíchaná s citronovou šťávou a skořicí.

Na jablka položíme švestky, druhou polovinu směsi a pečlivě uhladíme.

Nákyp umístíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 30 minut.
Mezitím si uděláme sladký sníh, který připravíme ze zbylého cukru a 4 lžic vody.

Hustý rozvar přidáváme za stálého vyšlehávání do bílků, než nám vznikne hustý sníh.

Po 30 minutách vyndáme nákyp z trouby, potřeme sněhem a cca 20 minut dopečeme na 200°C.