Salát s cibulovou salsou

38f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 30 minut 

 

250 g červené cibule, 250 ml
červeného vína, 100 ml balzamikového
octa, sůl, pepř, cukr, 60 ml
oleje, 600 g směsi zeleniny
na salát (hlávkový salát,
rajčata, cuketa, papriky atd.) 

Postup přípravy

 

O tom, že cibule je zdravá a v kuchyni nezbytná, asi není třeba polemizovat. Zkuste opečenou
cibuli doslova povýšit tím, že z ní připravíte skvělý dresink na libovolný salát. 

V hlubší pánvi rozehřejte olej a na něm zprudka, za stálého míchání, osmahněte na měsíčky
nakrájenou červenou cibuli. Když cibule zavoní a změkne, přilijte červené víno, vše promíchejte
a nechte zvolna dusit tak, aby se většina vína odvařila a směs zhoustla. Pak přidejte
trochu cukru, sůl a ocet a opět vše vařte do zhoustnutí. 

Tuto směs nechte zchladnout a těsně před podáváním s ní přelijte směs libovolné zeleniny. 

Zkuste cibulovou salsu přiostřit trochou chilli omáčky nebo ji doplnit směsí pepřového koření
na steaky. Takto upravená cibule se hodí i do kombinace listového salátu a pomerančů
stejně jako ke směsi grilované zeleniny.