Selský sulc

selsky sulc

Suroviny

vepřové koleno, 2 vepřové nožky, 2 větší cibule, 200 g uzené šunkynebo masa, 120 g sladkokyselých okurek, 100 g mrkve, 70 g celeru, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, ocet

Postup přípravy

Velmi zvolna vařte v mírně osolené vodě s divokým kořením vepřové koleno a nožičky. Ke konci vaření přidejte jednu cibuli, očištěnou kořenovou zeleninu a uzené maso. Uvařené suroviny sceďte a nechte ochladnout. Poté vše oberte a čisté maso spolu s uzenou šunkou a kořenovou zeleninou nakrájejtena drobné kostičky a nechte stranou. Kůže a ostatní rozsekejte nebo semelte ve strojku a vložte zpět do vývaru, přiveďte k varu a několik minut povařte. Poté přidejte drobně nakrájenou syrovou cibuli, nakrájené maso a zeleninu, přidejte trochu octa, případně mletého pepře a ještě asi tři minuty povařte. Vše pak přelijte do pekáče, formy či jiné mělké nádoby a nechte chladnout do druhého dne. V první fázi chladnutí můžete huspeninou občas zamíchat. Tím se všechny složky rozvíří a hotový výrobek nemá usedlou vrstvu masa a tuku.