Smažené dary moře
Suroviny
Pro 4 osoby: příprava 30 minut
600 g směsi darů moře, 2 bílky,
100 ml bílého vína, 30 g škrobu,
50 g hladké mouky, sůl, kurkuma
a paprika, grilovací koření,
olej na smažení, citron
Postup přípravy
„Fritto misto“, tak se pojmenovávají pokrmy anebo jen malé chuťovky, kdy je patřičná surovina
usmažená v chutném obalu, nejčastěji těstíčku. Velmi často se tak upravují právě dary
moře.
Vyloupané mušle, malé krevetky, proužky nebo kroužky kalamárů, malé chobotničky a další
dary moře v našich krajích nejsnáze koupíte mražené. Nechte je proto rozmrazit velmi
zvolna, nejlépe do druhého dne v lednici.
Bílky (mohou to být i celá vejce) vyšlehejte s moukou, bramborovým nebo kukuřičným škrobem,
vínem a solí. Trochu papriky a kurkumy dá těstíčku nazlátlou barvu a také chuť.
Dary moře lehce okořeňte grilovacím kořením a potom je vložte do těstíčka. To by mělo
na povrchu kousků ulpívat a jen pomalu stékat.
Krevetky a další kousky smažte ve vyšší vrstvě oleje zvolna, ale ne příliš dlouho, aby těstíčko
bylo křupavé a dary moře křehké a šťavnaté. Podávejte s řezy citronu.