Šoulet s pečeným bůčkem
Suroviny
250 g krup,
250 g hrachu,
1,2 kg bůčku s kostí,
2 ČL drceného kmínu,
1 cibule,
5 stroužků česneku,
1 PL sádla,
hrst sušené majoránky,
sůl,
pepř
Postup přípravy
Hrách a kroupy namočíme na 12 hodin do studené vody.
Následně uvaříme do měkka.
Hrách i kroupy pak scedíme, ale 200 ml vývaru z hrachu si ponecháme stranou.
Bůček důkladně osolíme, opepříme, posypeme kmínem, dáme do pekáčku kůží nahoru a podlijeme vodou tak na 2 cm.
Přiklopíme a pečeme v troubě na 160 °C zhruba 90 minut.
Následně odklopíme a ještě 45 minut dopečeme na 200 °C.
Průběžně přelíváme bůček výpekem.
Mezitím co se nám bůček peče, si na sádle orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky dozlatova, přidáme majoránku, nadrcený česnek, zbytek drceného kmínu, hrách, kroupy, vývar z hrachu a pár minut provaříme.
Hotový bůček z pekáče vyndáme.
Do pekáče nasypeme směs hrachu a krup, kterou důkladně promícháme s výpekem z bůčku.
Bůček přidáme na vrch směsi a vše ještě 10- 15 minut zapečeme v troubě.
K šouletu se kromě bůčku skvěle hodí i pečené kuřátko, husička nebo kachna.