Španělský ptáček
Suroviny
900 g hovězí loupané plece nebo kýty (6 plátků),
3 vejce uvařená natvrdo,
12 plátků anglické slaniny,
100 g slaniny v celku,
2 nakládané okurky,
2 párky nebo tenké klobásky,
1 červenou papriku,
1 cibule,
2 PL sádla,
3 PL plnotučné hořčice,
2 dcl láku z okurek,
1 PL hladké mouky,
sůl,
pepř,
provázek.
Postup přípravy
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí.
Vajíčka oloupeme a podélně rozkrojíme na polovinu.
Okurky a párky podélně rozkrojíme na čtvrtiny.
Z papriky uděláme 6 proužků.
Dva plátky slaniny položíme na plátek masa na tu stranu, kterou máme potřenou hořčicí.
Na něj dáme okurku, párek, vajíčko, papriku a slaninu zarolujeme.
Tím nám vzniknou vnitřnosti ptáčka, které budou krásně držet pohromadě.
Nyní vše zabalíme do plátku masa a omotáme provázkem.
V kastrolu rozpálíme sádlo, orestujeme slaninu na kostičky, tu vyndáme a dáme stranou. Na sádle pak orestujeme ptáčky důkladně ze všech stran a také vyndáme.
Na konec orestujeme nahrubo pokrájenou cibulku do zlatova.
Cibulku zaprášíme moukou, znovu zarestujeme a přidáme zbytek hořčice.
Nyní zalijeme lákem z okurek, 500 ml vody, osolíme, opepříme, vrátíme ptáčky a necháme pod pokličkou dusit.
Když jsou ptáčci měkké, vyndáme je z kastrolu a omáčku řádně rozmixujeme.
Vrátíme ptáčky do hrnce a přidáme i zarestovanou slaninu.
Když do čerstvě uvařené rýže přidáte nasekanou petrželku a najemno pokrájenou papriku, rýži to krásně ovoní.