Srnčí na smetaně
Suroviny
Suroviny:
1000 g srnčího hřbetu s kostí, 300 g kořenové zeleniny, 100
g cibule, 100 g uzené slaniny (špeku), 60 g másla, 60 g sádla, 150 ml smetany ke šlehání, 40 g plnotučné hořčice, sůl,
cukr, mleté divoké koření, citronová šťáva
Na 4 porce: příprava 180 minut
Postup přípravy
Srnčí hřbet odblaňte a očistěte, protkněte po celé délce
slaninou a osolte. Nakrájenou kořenovou zeleninu opékejte na sádle. Když je na
okrajích opečená, přidejte nakrájenou cibuli a vše opečte, až je cibule
zlatavá. Zasypte cukrem (hrstka) a na mírném ohni ho nechte zkaramelizovat. Pak
ještě chvíli opékejte v základu hořčici. Nakonec přidejte mleté divoké koření.
Vše zalijte trochou vývaru, vložte do nádoby vhodné k pečení spolu s
připraveným masem a pečte v troubě pod poklicí asi 2 hodiny (podle kvality
masa). Měkké maso vyjměte a nechte u tepla. Výpek včetně zeleniny rozmixujte,
doplňte smetanou, krátce povařte a dochuťte citronovou šťávou a rozškvařeným
špekem včetně vypečeného sádla. Podávejte s tradičními knedlíky.