Strapáčky se zelím a slaninou
Suroviny
Na strapáčky
800 g brambor,
400 g hrubé mouky,
2 vejce,
sůl
Na zelí
400 g kysaného zelí,
300 g slaniny,
1 cibule,
1 PL sádla,
1 ČL drceného kmínu,
cukr dle chuti,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, vejce, osolíme a promícháme.
Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a lžící z těsta odkrajujeme kousíčky, které do vody hážeme.
Když strapáčky vyplavou na povrch, vaříme je ještě 2-3 minuty a následně scedíme.
V hrnci rozpustíme sádlo a na něm zarestujeme slaninu.
Polovinu slaniny vyjmeme z hrnce, dáme stranou a na zbytku zarestujeme cibuli nakrájenou na kostičky dozlatova.
Přidáme zelí, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, cukr dle chuti a podusíme.
Nakonec strapáčky smícháme se zelím a na talíři posypeme křupavou slaninkou.