Šumavská zelnice

sumavska zelnice

Suroviny

 

500 g kysaného zelí, 100 g cibule, 40 g sušených hub, 120 g slaniny, 60 g sádla, 250 g brambor, 60 g ovesných vloček, 100 ml smetany, sůl, drcený kmín, majoránka

Postup přípravy

Sušené houby dopředu namočte a až změknou, pokrájejte je a krátce povařte s kmínem a solí. V hrnci osmahněte na sádle větší část cibule a slaniny, zalijte odvarem z hub a přidejte na kostky krájené brambory. Když jsou brambory zpola vařené, přidejte kysané zelí, pokud bude příliš kyselé, propláchněte jej. Případně dolijte trochu vody a zvolna vařte do měkka. Na závěr přidejte předem vařené houby, trochu ovesných vloček pro zahoustnutí polévky, asi pět minut povařte, pak přidejte smetanu a nechte pod poklicí dojít bez varu asi deset minut. Přitom si opečte zbylou část cibule a slaniny. Touto směsí a pomnutou majoránkou nakonec polévku přizdobte a provoňte.