Šustkové opečánky
Suroviny
1 kg oškrabaných brambor, 250 g polohrubé mouky, 120 g sádla, sůl, 500 g uzenin na doplnění
Postup přípravy
Brambory stejnoměrně nakrájejte na menší kousky, zalijte horkou vodou, osolte a pod poklicí je vařte. Když jsou téměř vařené, slijte stranou vřelou vodu, ve které se brambory vařily. Brambory trochu prošťouchejte, navrch zasypte stejnoměrně moukou. Udělejte několik děr držadlem vařečky a přelijte asi třetinou vroucí vody z vaření. Přikryjte a chvílina mírném ohni nechte vše pod poklicí povařit, aby se mouka dobře propařila. Poté stáhněte z tepla a nechte přikryté ještě asi 15 minut dojít. Následně postupně přidávejte po troškách sádlo a vše důkladně propracujte do hladké, pružné, stejnorodé hmoty. Škubánky, kucmoch nebo také šustku pak můžete přímo podávat s máslem nebo do ní zapracujte kousky uzeniny, tvořte placky a zvolna je opékejte na rozpáleném sádle.