Tapenáda z oliv
Suroviny
Pro 4 osoby: příprava 15 minut
250 g černých oliv bez pecek,
200 g sardinek v oleji, 60 g cibule
nebo šalotky, 60 g sterilovaných
červených paprik, jarní cibulka,
sůl, pepř, citronová šťáva, chléb
nebo bageta
Postup přípravy
Směs rozsekaných černých oliv může mít na jihu kontinentu různá pojmenování a různé
ochucení. Vždy se ale kombinuje s olivovým olejem a můžete ji klidně připravit i z oliv zelených.
Olej ze sardinek nebo podobných ryb v konzervě slijte, přidejte do něho jemně nakrájenou
cibuli, trochu soli a vše důkladně promíchejte, aby cibule pustila šťávu a změkla.
Olivy drobně nakrájejte nebo nasekejte. Můžete je klidně i pomlít. Rybičky pokrájejte
a stejně tak i sterilovanou papriku. Je lepší, když použijete zavařené, předem oloupané
a opečené papriky. Nakonec vše zlehka smíchejte a pomelte pepřem a pokapejte citronovou
šťávou.
Podávejte na opečených krajících chleba nebo pečiva.