Valašská Kyselica

kyselica scaled

Suroviny

4 větší brambory,

250 g uzeného masa,

400 g kysaného zelí,

1 klobása (nejlépe bez papriky),

150 g slaniny,

30 g sušených hub,

1 ČL drceného kmínu,

4 stroužky slaniny,

1 PL sádla,

4 bobkové listy, 1

2 kuliček nového koření,

400 ml smetany 33%,

cukr dle chuti,

sůl,

pepř.

Postup přípravy

Uzené maso si dáme do studené vody, přidáme, bobkový list, nové koření, česnek, osolíme a dáme vařit.

Po 20 minutách vaření přidáme brambory nakrájené na větší kostičky a vaříme, dokud nejsou měkké.

Mezitím si na sádle orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme zelí, drcený kmín, předem namočené houby, zhruba 300 ml vývaru z masa a brambor, osolíme a necháme dusit pod pokličkou 10 minut.

Následně přidáme zbytek vývaru, maso a klobásu nakrájené na kostičky, smetanu, dochutíme solí pepřem, cukrem a zase 10 minut provaříme.

Nakonec přidáme brambory a ještě 5 minut provaříme.

Kyselica je polévka „co dům dal, tak si nemusíme dělat hlavu s tím, jestli náhodou nějakou ingredienci máme, nebo ne.