Valašská Kyselica
Suroviny
4 větší brambory,
250 g uzeného masa,
400 g kysaného zelí,
1 klobása (nejlépe bez papriky),
150 g slaniny,
30 g sušených hub,
1 ČL drceného kmínu,
4 stroužky slaniny,
1 PL sádla,
4 bobkové listy, 1
2 kuliček nového koření,
400 ml smetany 33%,
cukr dle chuti,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Uzené maso si dáme do studené vody, přidáme, bobkový list, nové koření, česnek, osolíme a dáme vařit.
Po 20 minutách vaření přidáme brambory nakrájené na větší kostičky a vaříme, dokud nejsou měkké.
Mezitím si na sádle orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme zelí, drcený kmín, předem namočené houby, zhruba 300 ml vývaru z masa a brambor, osolíme a necháme dusit pod pokličkou 10 minut.
Následně přidáme zbytek vývaru, maso a klobásu nakrájené na kostičky, smetanu, dochutíme solí pepřem, cukrem a zase 10 minut provaříme.
Nakonec přidáme brambory a ještě 5 minut provaříme.
Kyselica je polévka „co dům dal, tak si nemusíme dělat hlavu s tím, jestli náhodou nějakou ingredienci máme, nebo ne.