Vánočka
Suroviny
500 g hladké mouky,
130 g másla (100 g do vánočky, 30 g na pomazání),
2 žloutky,
1 kostka droždí,
160 ml mléka,
50 g krupicového cukru,
20 g vanilkového cukru,
6 kapek vanilkového aroma,
1 ČL soli,
kůra z 1 pomeranče,
60 g rozinek namočených ve 2 dl rumu,
1 celé vajíčko na potření,
50 g sekaných mandlí na posypání.
Postup přípravy
V rendlíku zahřejeme mléko na 35–40 °C, přidáme krupicový cukr, vanilkový cukr, vanilkové aroma, na kostičky nakrájené máslo, nadrolíme droždí, zamícháme a necháme 10 minut pracovat.
Z rozinek slijeme jednoho panáka rumu a necháme stranou na později.
Do mísy s moukou, přidáme 2 žloutky, sůl, 2/3 sekaných mandlí, rozinky s rumem a kvásek.
Těsto hněteme tak dlouho, až bude pěkně celistvé a bude se odlepovat od misky.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplém místě.
Pak těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na devět stejných dílů, které vyválíme na stejně silné a dlouhé válečky. Spodní část vánočky upleteme ze čtyř válečků, střední ze tří a na horní část použijeme dva.
Do vánočky napícháme špejle, aby se nám nenaklonila a necháme kynout ještě dalších 25 minut.
Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C.
Po 25 minutách vánočku pomažeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi, dáme do trouby a pečeme 30 minut.
Než se nám vánočka upeče, rozpustíme máslo, přilijeme panáka rumu z rozinek a touto směsí vánočku důkladně pomažeme.