Vánoční kyselice
Suroviny
Suroviny:
600 g kysaného zelí, 120 g cibule, 50 g sušených hub, 120 g slaniny, 60 g sádla, 300 g brambor, 60 g pohankové lámanky, 100 ml kysané smetany, sůl, drcený kmín, majoránka
Pro 6 osob: příprava 50 minut
Postup přípravy
Sušené houby dopředu namočte, a až změknou, pokrájejte je a krátce povařte s kmínem a solí. V hrnci osmahněte na sádle větší část cibule a slaniny, zalijte odvarem z hub a přidejte na kostky nakrájené brambory. Když jsou brambory zpola vařené, přidejte kysané zelí, pokud bude příliš kyselé, nejdříve ho propláchněte. Dolijte případně trochu vody a zvolna vařte doměkka. Na závěr přidejte předem vařené houby a pohankovou lámanku pro zahoustnutí polévky. Krátce povařte a pak nechte pod poklicí dojít bez varu asi 10 minut. Přitom si opečte zbylou část cibule a slaniny. Touto směsí a pomnutou majoránkou nakonec polévku přizdobte, přivoňte a doplňte trochou kysané smetany.