Vánoční ryba v těstě
Suroviny
Na máslové těsto: 700 g hladké mouky, 250 g másla, 2 vejce, 150 ml vody, sůl, vejce na potírání
Na rybí fáš: 600 g filetů z kapra nebo jiné ryby, 200 g sýra, 100 ml smetany, sůl, provensálské bylinky, 2 vejce, tuk na vymazání
Postup přípravy
Ze změklého másla, vajec, soli a vody vypracujte pružné těsto a nechte jej zabalené asi 1 hodinu uležet v chladu. Filety z ryby nakrájejte na tenké plátky tak, abyste malé kosti překrájeli na kousky 2–3 milimetry krátké. Díky tomu už je při konzumaci nebude třeba vybírat. To je především pro děti velmi dobré. Pokrájené, případně i posekané, rybí maso smíchejte s ostatními surovinami, tedy s bylinkami, solí, smetanou, vejci a strouhaným sýrem. Záleží na vás, zda to bude cihla, parmazán nebo sýr s modrou plísní. Těsto pak rozválejte, vložte ho do formy nebo nádoby vymazané tukem, rozetřete na něj směs z rybího masa a dalším plátem těsta formu uzavřete. Povrch potřete vejci a při teplotě170 stupňů pečte v troubě asi 35 minut. Můžete také péci fáš v těstě bez formy ve tvaru například ryby na pečicím papíru a podobně.