Vejmrda a uzený vepřový jazyk

vejmrda scaled

Suroviny

1 kg uzených vepřových jazyků,

6 stroužků česneku,

1 cibule,

8 kuliček nového koření,

10 kuliček pepře,

3 bobkové listy,

2 zelená jablka,

100 g křenu,

hrst petrželky,

šťáva z půlky citronu,

cukr,

sůl,

pepř.

Postup přípravy

Do hrnce s vodou dáme jazyky, přidáme česnek, nové koření, bobkový list, celý pepř, cibuli, osolíme a vaříme jazyky doměkka.

Křen oloupeme a společně s jablky nastrouháme na jemném struhadle do misky.

Vše zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme, přidáme dvě lžíce horkého uzeného vývaru, cukr dle chuti, hrst petrželky a zamícháme.

Jazyky ještě horké oloupeme a nakrájíme na plátky.

Vejmrda se skvěle hodí třeba i k pečenému masu, grilované klobáse nebo párkům.