Velikonoční hlavička
Suroviny
8 rohlíků
400 g uzené krkovice
4 vejce
50 ml mléka
150 g špenátu (nebo mladých kopřiv)
3 PL másla
hrst sekané petrželky
1 cibule
3 stroužky česneku
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř
Postup přípravy
Uzené maso si předem uvaříme a pokrájíme na kostičky.
Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků.
Bílky osolíme a vyšleháme tuhý sníh, žloutky zatím dáme stranou.
Na větší pánvi si rozpustíme máslo a dáme zpěnit nadrobno pokrájenou cibulku.
K cibuli přidáme nasekaný špenát nebo kopřivy, přiklopíme a 5 minut necháme dusit na mírném ohni.
Mezitím si dáme do větší misky mléko, osolíme, opepříme, zastrouhneme špetkou muškátového oříšku a přidáme žloutky, které s mlékem rozšleháme.
Rohlíky pokrájíme na větší kousky a přidáme do misky, stejně tak i kostičky uzeného masa, podušený špenát s cibulkou, nasekanou petrželku a nastrouhaný česnek.
Vše důkladně zamícháme a necháme 20 minut odpočinout.
Nyní do směsi vmícháme bílky a dáme do pekáčku vymazaného máslem.
Pečeme zhruba 40 minut na 180°C.