Vepřová játra na víně
Suroviny
600 g vepřových jater,
1 větší cibule,
100 g slaniny,
150 ml červeného vína,
1 PL sádla,
3 PL hladké mouky,
čerstvý nebo sušený tymián,
1 ČL drceného kmínu,
200 ml vody,
1 PL másla,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Játra důkladně očistíme, odblaníme, nakrájíme na nudličky, pečlivě osušíme kuchyňskou utěrkou, obalíme v mouce a dáme restovat na rozpálené sádlo (30 vteřin z každé strany).
Když jsou játra zarestovaná, tak je vyndáme, místo nich si dáme zarestovat slaninu a po chvilce i cibuli.
Orestovanou slaninu s cibulkou zalijeme červeným vínem, osolíme, opepříme, přidáme tymián drcený kmín a 15 minut provaříme.
Játra vrátíme do omáčky, přidáme 200ml vody a 10 minut provaříme.
Nakonec hrnec sundáme z plotny a vmícháme máslo.
Červené víno použijte takové, které sami rádi pijete nebo méně sladké portské.