Vepřová panenka s rozmarýnem

veprova panenka s rozmarynem

Suroviny

800 g vepřové panenské svíčkové, 80 g sádla, sůl, mletý zázvor, mletý kmín, bílý pepř, hladká mouka, 200 ml smetany, 30 g másla, svazek rozmarýnu, nakládaný zelený pepř

Postup přípravy

Do očištěné vepřové panenky zařízněte podélně úzký otvor, do kterého vložíte trochu másla promíchaného se solí a vrcholovou část rozmarýnové snítky. Maso pak osolte a okořeňte, poté obalte v hladké mouce a pečte na rozpáleném sádle ze všech stran. Opečenou panenku pak vložte do vyhřáté trouby a nechte ji při teplotě do 100 stupňů zvolna dopékat podle velikosti asi 10–15 minut. Ve výpeku v pánvi pak osmahněte nakládaný zelený pepř, zalijte ho smetanou, přidejte sůl, případně zbylé máslo a krátce povařte do zahoustnutí. Pečenou panenku rozkrojte šikmými řezy a doplňte pikantní omáčkou. Podávejte třeba s pohankovými plackami a v páře uvařenou brokolicí.