Vepřové výpečky se zelím
Suroviny
Na výpečky
1 kg vepřového bůčku bez kosti,
1 větší cibule,
1 ČL drceného kmínu,
4 stroužky česneku,
sůl,
pepř
Na zelí
400 g kysaného zelí,
1 cibule,
1 PL sádla,
1 ČL drceného kmínu,
cukr dle chuti,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Bůček nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče.
Přidáme na drobné měsíčky pokrájenou cibuli, kmín, nadrcený česnek, osolíme, opepříme a důkladně vše promícháme.
Směs rozendáme po pekáči a podlijeme vodou na 2 cm.
Pekáč přiklopíme a dáme péct do trouby na 160 °C 90 minut.
Následně pekáč odklopíme a ještě dopečeme na 200 °C 30 minut.
Průběžně po 10 minutách vždy výpečky promícháme.
V hrnci rozpustíme sádlo, ve kterém zarestujeme cibuli nakrájenou na kostičky dozlatova.
Přidáme zelí, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín, cukr dle chuti a podusíme.
Pokud chceme mít chuť výpeku z masa výraznější a intenzivnější, vyndáme výpečky z pekáče, výpek důkladně vybereme do rendlíku a ještě zredukujeme na sporáku.